Press clipping

RTS o Kafani Đeram

 

U Starčevu kod Pančeva okupili su se jugonostalgičari kako bi proslavili čuveni praznik koji više ne postoji. Našli su se u kafani, a druženje je počelo uz kuvanu rakiju i kiseli kupus i podsećanjem na neka prošla vremena.

Blic o Kafani Đeram:

 

“Ne treba ništa zaboraviti jer ako zaboravimo nešto onda to nedostaje životu, a mi pokušavamo da ne zaboravimo uz svo poštovanje prema svima”, kaže Petar Naumović.

“Bio je to jedan zaista lep praznik. Ja ga pamtim po tome što smo jer je moj stric iz Banja Luke za 1. maj išli tamo, a 29. novembra su oni dolazili ovde , mi kao klinci smo to obožavali. Roditelji po tri, četiri dana slobodni još kad se poveže sa vikendom milina ,uvek kod kuće svi na okupu”, kaže Aleksandar Živković.

Radio Televizija Vojvodina o Kafani Đeram

 

Da „jošte živi duh slovenski” i da se mnogi sa setom prisećaju kako se nekad proslavljao veliki praznik SFRJ – Dan republike, ali i da rado obeležavaju taj dan i decenijama nakon raspada Jugoslavije, danas su najbolje dokazali Starčevci. Oni su se već u prepodnevnim satima u velikom broju okupili u starčevačkoj kafani „Đeram”, gde je u čast ovog praznika priređen tradicionalni svinjokolj, kao i takmičenje u kuvanju svinjskog paprikaša od svežeg mesa.

Pančevac o Kafani Đeram

Meštani Starčeva, jugonostalgičari, u želji da na simboličan način proslave nekadašnji praznik SFRJ – Dan republike, pozvali su goste iz Pančeva, Beograda i naseljenih mesta na takmičenje u pravljenju svinjskog paprikaša. Više od stotinu učesnika uz tradicionalno pravljenje čvaraka i muziku iz Titovog doba, družilo se i prisećalo nekadašnjih vremena.
Poslednjeg dana ove lepe manifestacije u Dunavskom parku je održano tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe, na kojem su, naravno, učestvovali i naši sugrađani. Na uvek jakom nadmetanju, u konkurenciji ekipa iz Požarevca, Smedereva, Čačka, Petke, Bavaništa i ostalih mesta, tim Pančeva su činili: kafana „Đeram” iz Starčeva, „Nezavisnost” (Valentina i Pera), USR „Tamiš” (Gavra) i „Učitelj Brana”. Iako je vreme ove godine, bar u prepodnevnim časovima, tog 21. septembra radilo protiv kotlića, najodvažniji i najbolji kulinari latili su se varjače i ipak odmerili snage u spravljanju najpopularnijeg ribljeg specijaliteta.
Starčevo, 9. avgust. Slava tog mesta – Sveti Pantelejmon. „Dani druženja”, po 19. put. Upekla zvezda, vreme baš kakvo i treba da bude u ovo doba godine. U kafani „Đeram”, na samom ulazu u „predgrađe” Pančeva, gužva je počela od ranih jutarnjih časova. A kako i ne bi kad je tog dana, prvi put, priređen Gastro-etno festival „Zlajin memorijal”, u znak sećanja na nedavno preminulog osnivača „Đerma” Zlatka Živkovića.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena


*


Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.