Skup jugonostalgičara u Starčevu

Kafana „Đeramˮ je još jednom bila centar sveta. U subotu, 29. novembra 2014. godine, u čast nekadašnjeg velikog praznika SFRJ – Dana republike, priređen je tradicionalni svinjokolj, kao i takmičenje u kuvanju svinjskog paprikaša od svežeg mesa.

1

Nadmetalo se šest ekipa, a svaka je predstavljala po jednu bivšu državu Jugoslavije: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru i Makedoniju.

titoDok se krčkao ukusni specijalitet, veliki broj jugonostalgičara uživao je u pesmama iz Titovog vremena. Gotovo nestvarnu atmosferu upotpunjavale su stare jugoslovenske zastave i fotografije na kojima je predstavljeno sve ono što je obeležilo jedno lepše i srećnije vreme.

Kao da je vremenska mašina danas Starčevo vratila nekoliko decenija unazad… Na kraju takmičenja, pobednicima su dodeljeni pehari. „Reprezentacija” Srbije, koju je predstavljao Dušan Gavrilović, osvojila je prvo mesto.

Drugoplasirana je bila Bosna i Hercegovina s Branislavom Jovanovićem na čelu, a trećeplasirana Hrvatska, čiju je tradiciju branio Vladan Stanojević.

slanina500x

Gosti su u nastavku druženja degustirali paprikaš na SFRJ način, čvarke i druge mesne specijalitete. Druženje je potrajalo do kasno uveče, a nastaviće se i dogodine, jer su svoj dolazak već najavili jugonostalgičari i iz ostalih republika nekadašnje Jugoslavije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena


*


Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.